Naslov: Transgresija gena kao izvor nove genetičke varijabilnosti selekcije stubastih formi jabuke
Autori: Vladislav Ognjanov, Mirjana Ljubojević, Goran Barać, Maja Miodragović, Jovana Dulić, Dušica Dorić, Emina Mladenović
Preuzmite: PDF
Rezime: U radu su predstavljeni rezultati ispitivanja mogućnosti dobijanja nove genetske varijabilnosti u selekciji jabuka stubastog tipa rasta kao posledice transgresivnog razdvajanja. Dobijene su selekcije stubastog i patuljastog tipa rasta sa prepoznatljivošću po vegetativnim karakteristikama uspravne kordunice i po kvalitetu ploda. Procenat potomstva koji je imao drastično manju visinu u odnosu na roditelje je mali (1-10%), ali predstavlja veoma vredan početni materijal za dalju selekciju. Prema ukupnim vegetativnim i pomološkim karakteristikama izdvojeno je tri perspektivne selekcije, dve stubastog tipa rasta umerene bujnosti, žute boje ploda i jedna patuljastog rasta, crvene boje ploda.
Ključne reči: jabuka, stubast tip rasta, transgresija gena
Naslov: Uticaj različite temperature sušenja na antioksidativna svojstva jabuke sorte Idared i Golden Delicious
Autori: Dragana Paunović, Mile Veljović, Tanja Petrović, Dušica Mirković, Ivan Pokeržnik, Jasmina Rajić, Branislav Zlatković
Preuzmite: PDF
Rezime: Plodovi jabuke (Malus x domestica Borkh.) se najviše koriste kao stono voće, a značajna su sirovina i u prehrambenoj industriji za proizvodnju sokova, nektara, dečije hrane, osvežavajućih bezalkoholnih pića, namaza (marmelada, džemova), kompota, jabukovog sirćeta, rakija i sušenih plodova. U ovom radu, plodovi jabuke sorte Idared i Golden Delicious sušeni su u laboratorijskom dehidratoru na različitim temperaturama (temperatura vazduha od 60 °C u trajanju od 4 h i temperatura vazduha od 70 °C u trajanju od 3 h) radi utvrđivanja uticaja primenjenih temperatura sušenja na antioksidativna svojstva osušenog proizvoda. Sadržaj ukupnih fenola, kao i antioksidativna aktivnost određeni su trima kompatibilnim UV-VIS spektrofotometrijskim metodama. Rezultati su pokazali da su u osušenim uzorcima jabuke sadržaj ukupnih fenola i antioksidativna aktivnost bili značajno veći u odnosu na sveže uzorke kod obe ispitivane sorte. Ovakvi rezultati ukazuju na pretpostavku da je do povećanja ispitivanih svojstava moglo doći kako zbog neselektivnosti metode za određivanje ukupnih fenola, tako i zbog potencijalnog stvaranja produkata Maillard ovih reakcija, za koje je potvrđeno da povećavaju antioksidativnu aktivnost različitih prehrambenih proizvoda.
Ključne reči: jabuka, sušenje, antioksidativna aktivnost, fenolna jedinjenja
Naslov: Pokazatelji vegetativnog rasta sorti dunje
Autori: Aleksandar Radović, Dragan Milatović, Dragan Nikolić
Preuzmite: PDF
Rezime: U četvorogodišnjem periodu (2010-2013) ispitivani su pokazatelji vegetativnog rasta osam sorti dunje. Proučavane sorte su se značajno razlikovale na osnovu svih ispitivanih parametara. Obim, površina poprečnog preseka debla i visina stabla su bili najmanji kod sorte Leskovačka, a najveći kod sorte Portugalska. Pored toga, sorta Portugalska imala je i najveće dimenzije krune. Na osnovu ispitivanih parametara izvršena je podela sorti na slabo bujne (Leskovačka), srednje bujne (Vranjska, Pazardžijska, Hemus i Asenica) i bujne (Portugal, Morava i Triumph). Ova podela je značajna za projektovanje optimalnog razmaka sadnje prilikom podizanja novih zasada dunje.
Ključne reči: Cydonia oblonga, sorta, stablo, kruna, bujnost.
Naslov: Razmnožavanje voćaka mikropropagacijom in vitro ekonomska efikasnost primene
Autori: Đurđina Ružić, Radosav Cerović, Tatjana Vujović
Preuzmite: PDF
Rezime: Aspekti racionalizacije i uvođenja tzv. „low cost“ tehnologije/mikropropagacije i šire primenjivosti u komercijalne svrhe u oblasti voćarstva su razmatrani u radu. Preko navođenja uspešnih međunarodnih komercijalnih laboratorija za in vitro mikropropagaciju, mogućih metodoloških i ekonomskih ograničenja/preporuka, uslova gajenja biljaka, do neophodne potrebne opreme i dobrih primera iz prakse, razmatrana je primena mikropropagacije u svetlu ekonomičnosti i primenjivosti u našim uslovima.
Ključne reči: mikropropagacija in vitro, vrste voćaka, komercijalna primena
Naslov: Senzorne karakteristike šljivovih prepečenica dobijenih mešanjem destilata šljive sorte Crvena ranka i drugih sorata
Autori: Branko Popović, Ninoslav Nikićević, Vele Tešević, Ivan Urošević, Olga Mitrović, Miodrag Kandić
Preuzmite: PDF
Rezime: U radu su prikazani rezultati senzorne analize monosortnih rakija najzastupljenijih sorata šljive u Srbiji, kao i rezultati senzorne analize njihovih mešavina. U svim mešavinama je kao jedna od komponenata korišćena rakija sorte Crvena ranka, dok je kao druga komponenta korišćena jedna od pet monosortnih rakija dobijenih preradom sorata Požegača, Dragačica, Stanley, Čačanska rodna i Čačanska lepotica. Mešanje monosortnih destilata obavljeno je na dva načina mešanjem dve monosortne sirove meke rakije pre redestilacije i mešanjem dve monosortne prepečenice nakon redestilacije. Na osnovu senzorne analize utvrđeno je da se formiranjem specifičnih dvosortnih mešavina destilata Crvene ranke sa destilatima kompatibilnih sorata, u određenim odnosima, dobijaju rakije koje mogu da posluže kao osnov za proizvodnju šljivovih prepečenica vrhunskog kvaliteta.
Ključne reči: sorta šljive, šljivovica, redestilacija, mešanje destilata, senzorne karakteristike
Naslov: MOGUĆNOST PREDVIĐANJA POZNE INKOMPATIBILNOSTI KOD TREŠNJE ANALIZOM PEROKSIDAZNE AKTIVNOSTI
Autori: Slavica Čolić, Milica Fotirić Akšić, Vera Rakonjac, Dragan Nikolić
Preuzmite: PDF
Rezime: Istraživanja su sprovedena na jednogodišnjim sadnicama trešnje sorti Burlat, Canada Giant, Hedelfinger, Summer Sun i Sunburst, kalemljenih na podloge Colt i Gisela 6. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi kompatibilnost ispitivanih kombinacija sorta/podloga. Kompatibilnost je utvrđena na osnovu peroksidazne (PRX) aktivnosti, za čiju je analizu korićen metod poliakrilamidne gel elektroforeze (PAGE). Uzorci unutrašnje kore su uzeti 12 meseci posle kalemljenja, iz sledeće tri zone: podloga, spojno mesto (dužine 5 cm iznad i 5 cm ispod spojnog mesta) i sorta. „Hibridni“ PRX zimogram dobijen analizom spojnog mesta, koji je sadržao sve trake sorte Summer Sun i podloge Colt, ukazuje na kompatibilnost ove kombinacije. U svim ostalim kobinacijama sorta/podloga mogu se očekivati neki od simptoma inkompatibilnosti. Rezultati ukazuju da se peroksidazna aktivnost može koristiti kao parametar za utvrđivanje pozne inkompatibilnosti sorti trešnje na vegetativnim podlogama koje su dobijene međuvrsnom hibridizacijom.
Ključne reči: inkompatibilnost sorta-podloga, peroksidazna aktivnost, Prunus avium L:, podloga, kalemljenje
Naslov: Nove sorte višnje (Prunus cerasus L.) stvorene u Institutu za voćarstvo u Čačku
Autori: Sanja Radičević, Radosav Cerović
Preuzmite: PDF
Rezime: U radu su predstavljeni dvogodišnji rezultati (2014-2015. godina) ispitivanja fenofaza cvetanja i sazrevanja, morfometrijskih osobina i biohemijskog sastava ploda, kao i poljske otpornosti na ekonomski najznačajnije bolesti i štetočine, novopriznatih sorti višnje Iskra (Köröser Weichsel x Heimanns Rubin), Nevena (Köröser Weichsel x Heimanns Konserven Weichsel) i Sofija (Čačanski Rubin x Heimanns Konserven Weichsel). Nove sorte se odlikuju krupnim i kvalitetnim plodovima, svetlocrvene (Iskra), tamnocrvene (Nevena) i crvene boje pokožice (Sofija), koji sazrevaju u drugoj (Sofija), odnosno trećoj dekadi juna (Nevena i Iskra). Ispoljavaju značajan stepen poljske otpornosti na Blumeriella jaapii (Rehm.) v. Arx. i Monilinia laxa /Ader et Ruhl./ Honey ex Whetz. Zbog brojnih pozitivnih biološko-privrednih osobina, novopriznate sorte višnje stvorene u Institutu za voćarstvo u Čačku zaslužuju da se nađu u komercijalnim zasadima, kao i u roditeljskim kombinacijama programa oplemenjivanja višnje.
Ključne reči: Prunus cerasus L., nove sorte, fenološko-pomološke osobine, biohemijski sastav ploda, poljska otpornost