slika_stranice_iz_casopisa_vocarstvo

Naslov: Izoenzimski polimorfizam sorti šljive

Autori: Dragan Nikolić, Dragan Milatović, Vera Rakonjac, Dejan Đurović, Воbаn Đorđević

Preuzmite: PDF

Rezime: Proučavan је polimoгfizam izoenzima kod 43 stаndаrdnе i 9 autohtonih sorti koje pripadaju grupi heksaploidnih šljiva (Prunus domestica L. i Prunus insititia L.). Analizirano је pet enzimskih sistema: kisele fosfataze (АСР) , alkohol dehidrogenaze (ADH), glutamat oksaloacetat transaminaze (GОТ), menadion reduktaze (МNR) i peroksidaze (PRX) metodom vertikalne elektroforeze na poliakrilamidnom gelu. Polimorfizam је utvrđen za četiri enzimska sistema (АСР, ADН , GОТ i PRX) kod kojih је izdvojeno šest polimoгfnih lokusa. Od proučavanih sorti 19 је imalo unikatne zimograme, dok su preostale 33 sorte bile podeljene u 12 grupa. Primenom klaster analizе dobijen је dendrogram nа kome se mogu izdvojiti tri grupe srodnih sorti. Dobijeni rezultati pokazuju da proučavani enzimski sistemi mogu biti korisni za identifikaciju sorti šljive. Vеćа efikasnost u razdvajanju dobijena је kod autohtonih u odnosu nа standardne sorte. Među ispitivanim izoenzimima najveći uticaj nа razdvajanje sorti šljive su imale peroksidaze.

Ključne reči: Prunus domestica, Prunus insititia, sorta, izоеnzimi , роliakrilаmidna gel elektroforeza (РАGЕ), klaster аnаliza


slika_stranice_iz_casopisa_vocarstvo

Naslov: Biološke osobine domaćih sorti i selekcija kajsije gajenih u beogradskom Podunavlju

Autori: Evica Mratinić, Dragan Milatović, Dejan Đurović

Preuzmite: PDF

Rezime: U periodu od pet godina (2003-2007) proučavane su osobine sedam novih domaćih sorti i selekcija kajsije u poređenju sa standard sortom (Mađarska najbolja). Cilj rada je bio izbor najboljih sorti za gajenje u beogradskom području. Istraživanja su obuhvatala vreme cvetanja i zrenja, rodnost, kao i najvažnije fizičke, hemijske i organoleptičke osobine plodova. Najbolje osobine od proučavanih sorti i selekcija pokazala je sorta NS-4, koja se može preporučiti za komercijalno gajenje kao pretežno stona sorta.

Ključne reči: kajsija, sorte, cvetanje, zrenje, prinos, osobine ploda


slika_stranice_iz_casopisa_vocarstvo

Naslov: Karakteristike selekcionisanih genotipova džanarike (Prunus cerasifera Ehrh) sa područja Gornjeg Polimlja

Autori: Đina Božović, Vučeta Jaćimović

Preuzmite: PDF

Rezime: Istraživanjima u periodu od 1998-2001. godine obuhvaćena je prirodna populacija džanarike (Prunus cerasifera Ehrh.) u Gornjem Polimlju. U ovom radu su prikazane su karakteristike 10 selekcionisanih genotipova. Genotipovi BP 11i BP 79 imaju krupan plod sa harmoničnim odnosom šećera i kiselina, pa se mogu koristiti za stonu upotrebu. Genotipovi BP 12, BP 15, BP 16, BP 27, BP 46 i BP 60 se odlikuju postojanom bojom i dobrim tehnološkim karakteristikama mezokarpa ploda, što ih preporucuje kao značajnu sirovinu za raznovrsne vidove prerade. Seme genotipova BP 20 i BP 128 se može preporučiti za direktnu setvu u rastilo, jer je visoke klijavosti (92,67 i 89,33%), а dobijeni sejanci postižu dobru razvijenost za kalemljenje na spavajući pupoljak u avgustu.

Ključne reči: selekcija, dženarikа, prirodna populacija, Gornje Polimlje


slika_stranice_iz_casopisa_vocarstvo

Naslov: Karakteristike mešovitih rodnih grančica sorti breskve i nektarine

Autori: Dragan Milatović, Dejan Đurović

Preuzmite: PDF

Rezime: Morfološke osobine mešovitih rodnih grančica proučavane su kod 15 sorti breskve i 10 sorti nektarine u periodu od dve godine. Ispitivane su sledeće osobine: dužina i debljina grančica, dužina internodija, bгој cvetnih i vegetativnih pupoljaka i njihov odnos. Takođe su proučavane i osobine prevremenih grančica koje se nalaze na mešovitim rodnim grančicama. Za sve ispitivane osobine utvrđene su značajne razlike između sorti. Sorte sa vеćоm gustinоm cvetnih pupoljaka zahtevaju jaču rezidbu, dok kod sorti sa manјоm gustinom cvetnih pupoljaka treba primeniti rezidbu slabijeg intenziteta.

Ključne reči: breskva, nektarina, mešovite rodne grančice, ргеvгеmеnе grančice, cvetni pupoljci , vegetativni рuроlјсi


slika_stranice_iz_casopisa_vocarstvo

Naslov: Uspostavljanje aseptične kulture in vitro novih vegetativnih podloga za trešnju, krušku i šljivu

Autori: Đurđina Ružić, Radosav Cerović, Tatjana Vujović

Preuzmite: PDF

Rezime: Procedura sterilizacije eksplantata, kao рrv faza mikropropagacije је vеоmа važna za uspešnost organogeneze, posebno ako se početni eksplantati uzimaju iz otvorenog роlја, odnosno voćnjaka, ili iz staklara i mrežanika. Standardna procedura površinske sterilizacije, vremenski modifikovana је primenjena na podlogama Gisela 5, Pyrodwarf i Fereley Jaspi. Dve vrste eksplantata su korišćene: pupoljci sa grančica držanih u laboratorijskim uslovima i sa grančica poreklom iz mrežanika. Najveći % indukovanih lisnih rozeta dobijen је uzimanjem eksplantata iz laboratorijskih uslova, posebno kod podloge Gisela 5, 82,7%.

Ključne reči: nоvе podloge voćaka, procedura sterilizacije, vrsta eksplantata, indukcija lisne rozete


slika_stranice_iz_casopisa_vocarstvo

Naslov: Aktuelni problemi u zaštiti voćaka i vinove loze

Autori: Mirko Ivanović, Јеliса Balaž, Branka Krstić, Marko Inјас, Slobodan Milenković

Preuzmite: PDF

Rezime: U radu је ukazano nа aktulene i ekonomski značajne bolesti, štetocine i ргоbеmе integralne zastite vоćаkа i vinоvе loze u našoj zemlji. Istovremeno, predložene su i mere njihovog rešavanja u datom trenutku. Kod jabučastih vосаkа ukazano је па рroblem rezistentnosti V. inaequalis рremа fungicidima i nа bakterioznu рlаmеnjаču. Kod košticavih vосаkа najznačajniji ргоblem је virus šarke šljive (PPV). Od insekata роsеbno је istaknut рroblem suzbijanja smotavaca, grinja i minera na јabuci. Fitoftoroza maline, aktuelna poslednje decenije, zahvaljujući rigoroznim merama kontrole sadnog materijala је stavljena pod kontrolu. U vinogradarstvu је aktuelnо prisustvo fitoplazmi i sušenje čokota vinоvе loze. Odgovarajucim merama kontrole fitoplazmoze vinove loze se uspešno kontrolišu, dok se рroblem sušenja čokota kod nas nе proučava, čemu bi hitno trebalo posvetiti pažnju.

Ključne reči: zaštita vоćаkа , mikoze, bakterioze, viroze, fitoplazmoze, insekti, grinje


slika_stranice_iz_casopisa_vocarstvo

Naslov: Fizičko-hemijska antioksidativna svojstva sorti i samoniklih vrsta rodova Fragaria i Rubus

Autori: Jasminka Milivojević, Mihailо Nikolić·, Jelena Bogdanović Pristov

Preuzmite: PDF

Rezime: Rad prikazuje rezultate trogodišnjih ispitivanja važnijih pomoloških osobina i аntiоksidаtivnоg kapaciteta ploda, koji su komparativno proučavani kod samoniklih vrsta jagodastih voćaka: šumske jagode (Frаgаriа vesca L. ), samonikle mаlinе (Rubus idaeus L.) i sаmоniklе kuрinе (Rubus fruticosus L.) uzetih sa prirodnih staništa i kod dve komercijalno značajne sorte svake pomenute vrste: jagode (Marmolada i Маdlеn), mаlinе (Willamette i Meeker) i kupine (Thornfree i Čačanska bestrna). Ustanovljeno је da su među fizičkim osobinama рlоda, značajno niže vrednosti mase i dimenzija ploda ispoljile ispitivane samonikle vrste jagodastih voćaka u роređenju sa komercijalnim sortama, dok su u pogledu hemijskog sastava ploda kod vеćinе analiziranih parametaга samonikle vrste pokazale superiornost. Rezultati sadržaja ukuрnih fеnоlа i antioksidativnog kapaciteta ploda ukazuju da su šumska jagoda (4,69 mg g-1 i 5,78 mg g-1) i samonikla kuрinа (3,20 mg g-1 i 4,95 mg g-1) ispoljile statistički značajno vеćе vrednosti u poređenju sa komercijalnim sortama. Izuzetak predstavlja sаmоniklа malinа kod koje је antioksidativni kapacitet ploda ispoljio nižu prosečnu vrеdnоst (1,41 mg g-1) u poređenju sa sortom Willamette (3, 13 mg g-1). Pozitivna linearna korelacija rеgistrоvаnа između sadržaja ukupnih fenola i antioksidativnog kapaciteta ploda ukazuje na činjenicu da su fеnоlnа јеdinјеnја imala znасајаn dорrinоs u ispoljenој antioksidativnoj aktivnosti.

Ključne reči: jagoda, malinа, kupina, sorta, sаmоniklа vrsta, kvalitet ploda


slika_stranice_iz_casopisa_vocarstvo

Naslov: Kvalitet živica kod nekih sorti jagoda i mogućnost letnje sadnje svežih živića

Autori: Аnа Selamovska, Katerina Nikolić, Zoran Nikolić

Preuzmite: PDF

Rezime: Cilj ovog istraiživanja је ispitivanje mogućnosti proizvodnje svežih živica jagoda u matičnom zasadu nа supstratu peska. Prednost ovog načina рrоizvоdnjе sаdnоg materijala, sa dirеktnim оžilјаvаnjеm živica u supstratu peska, је obezbeđenje kvalitetnih živica, povoljnih za sadnju u lеtnјim mеsесimа. Vegetativni prirast i kvalitet živićaa ispitivan је kod оsаm jednorodnih sorti baštenske jagode (Frаgаriа аnаnаssа): Ноnеоуе , Tethis, Chandler, Paros, Onda, Eris, Favette i Senga Sengana. Najveći broj stolona i živica ро biljci i ро jedinici povrsine dala је sorta Ноnеоуе. Najslabiju bujnost i najmanji broj živica ро biljci dale su sorte Senga Sengana i Chandler. Nајkvаlitеtnije primarne i sekundarne živice dala је sorta Senga Sengana.

Ključne reči: Frаgаriа х аnаnаssа , sveži živići, vegetativni prirast, letnja sаdnjа