Naslov: Eliminacija virusa termoterapijom iz zaražene sorte jabuke Fuji Naga-Fu 2
Autori: Svetlana Paunović, Darko Jevremović
Preuzmite: PDF
Rezime: Termoterapija je jedan od načina eliminacije virusa i drugih infektivnih patogena iz delova tkiva zaraženih drvenastih biljaka i dobijanja početnog bezvirusnog materijala. Interes naših proizvođača se prilagođava zahtevima savremenog tržišta Evrope i sveta, pa je stoga neophodno imati na raspolaganju bezvirusni, ili na viruse testirani materijal sorata koje se traže. U radu su izneti rezultati eliminacije virusa iz sorte jabuke Fuji Naga-Fu 2 metodom termoterapije na 37°C u trajanju od 6 nedelja i kalemljenjem vrhova letorasta na zdrave vegetativne podloge. Eliminacija virusa je potvrđena retestiranjem dobijenih biljaka biološkim, serološkim i molekularnim testovima.
Ključne reči: eliminacija virusa, virusi jabuke, termoterapija, biološki testovi, ELISA, RT-PCR
Naslov: STEPEN ZARAŽENOSTI STABALA VIRUSOM ŠARKE (PPV) U REGIONU PLOVDIVA U BUGARSKOJ
Autori: Snezhana Milusheva, Ivanka Kamenova
Preuzmite: PDF
Rezime: Tokom poslednjih nekoliko godina (2000–2004) vršena su obimna ispitivanja u cilju utvrđivanja kako rasprostranjenosti virusa šarke (PPV), tako i stepena zastupljenosti ovog virusa kod koštičavih voćnih vrsta u nekoliko oblasti Bugarske. U radu su predstavljeni rezultati jednog dela proučavanja, posebno za oblast Plovdiva, jednu od glavnih voćarskih regija. Ispitivanje je vršeno u okviru kolekcionog zasada koštičavih voćnih vrsta, kao i u komercijalnim zasadima. Ispitivanja u polju kao i u kolekcionim zasadima obuhvatala su 339 stabala šljive, 270 stabala kajsije i 208 stabala breskve. Identifikacija virusa izvršena je direktnom imunoenzimskom metodom (DAS-ELISA). Najveći stepen zaraženosti utvrđen je kod šljive (Prunus domestica), – 26,54%, zatim kod breskve (P. persica) – 21,15%, a najmanji kod kajsije (Prunus armenica), – 15,55%. Izraženo u procentima, oko 18% šljive, 12% breskve i 11% kajsije bilo je zaraženo virusom šarke (PPV). Dobijeni rezultati ukazuju i na to da je stepen zastupljenosti virusa šarke (PPV) u oblasti Plovdiva najniži, u poređenju sa drugim oblastima gajenja šljive u Bugarskoj, kao što su Sofija (76,6%), Drjanovo (73,0%) i Ćustendil (63,2%). Prisustvo virusa šarke (PPV) je bilo najizraženije kod sorte Tuleu Timpuriu (80%). Kod dve sorte šljive, Pacific i Opal, nije utvrđeno prisustvo PPV. Sorta breskve Summerset je bila najzaraženija virusom šarke (32,26%), dok je kod sorte Petrichka utvrđen najmanji stepen zaraženosti (4,17%). Kod sorte kajsije Modesto ustanovljen je najviši stepen zaraženosti virusom šarke (26,32%). Kod sorte Early Red French nije konstatovano prisustvo PPV. Dve sorte šljive, Opal i Pacific, kao i sorta kajsije Early Red French, kod kojih u poljskim uslovima nije utvrđeno prisustvo zaraze, mogu se preporučiti za buduće programe oplemenjivanja koji imaju za cilj utvrđivanje sorti koje su otporne, ili tolerantne prema virusu šarke.
Ključne reči: koštičavo voće, šarka, rasprostranjenost
Naslov: Reakcija nove sorte šljive Mildora na različite izolate virusa šarke
Autori: Svetlana Paunović, Darko Jevremović, Milojko Ranković
Preuzmite: PDF
Rezime: Mildora je nastala planskom hibridizacijom i selekcijom dobijenih hibrida šljive na rezistentnost prema jednom izolatu PPV i pozitivnim pomološkim karakteristikama. Detekcija blagih simptomi šarke na jednom stablu okalemljenom na podlogu zaraženu izolatom K u istočnoj Srbiji navela nas je da u veštačkim inokulacijama ispitamo reakciju Mildore na 9 različitih izolata PPV (B, PS, V, DO, ASL-CG, WL, DS, K i N) za koje je određeno kom serotipu pripadaju. Mildora je u veštačkim inokulacijama ispoljila rezistentnost na jedan izolat, tolerantnost na pet izolata i blagu reakciju na tri izolata. U poljskim uslovima izložena visokom infekcionom pritisku ispoljava izrazitu otpornost na zaražavanje virusom šarke putem lisnih vaši.
Ključne reči: nova sorta šljive, virus šarke, sojevi, otpornost, tolerantnost, poljska otpornost
Naslov: REAKCIJA INTERSPECIES HIBRIDA RODA PRUNUS NA EKONOMSKI NAJZNAČAJNIJE BOLESTI ŠLJIVE
Autori: Teodora Stoyanova, Ivan Minev
Preuzmite: PDF
Rezime: Proučavane su osobine potomstava dobijenih ukrštanjem sorte Sloe (Prunus spinosa) x Yellow Ablanska plum (Prunus domestica), kao i njihova osetljivost na virus šarke (PPV), Polystigma rubrum Person DC, Puccinia pruni spinozae Pers., Stigma carpophila i Monilinia fructigena Ader. & Ruhl. Honey ex Whetz. Praćena je rodnost stabala, a kvalitet plodova je utvrđivan na osnovu morfološkog opisa plodova. Ispitivano je oplemenjivanje, a izdvojene su selekcije koje mogu biti interesantne sa imuno-biološkog stanovišta.
Ključne reči: šljiva, interspecies hibridi, gljivična oboljenja
Naslov: Zaštita citrusa od lisnog minera Phyllocnistis citrella Stainton insekticidima iz grupe neonikotinoida i avermektina
Autori: Tatjana Perović, Momčilo Radulović, Biljana Lazović, Slavojka Malidžan, Mirjana Adakalić, Slavica Kontić
Preuzmite: PDF
Rezime: Istraživanje je bilo usmereno na utvrđivanje efikasnosti insekticida iz grupe neonikotinoida i avermektina za suzbijanje lisnog minera citrusa Phyllocnistis citrella. Istraživanja su sprovedena u zasadu mandarine sorte Chahara, u Baru tokom 2002 i 2004. godine. Primenjeni su sledeći insekticidi: Confidor 200 SL (imidakloprid), Actara 25 WG (tiamektosam), Mospilan 20 SP (acetamiprid), Calypso 480 SC (tiakloprid) i Dynamec (abamektin) + Coccidol E (mineralno ulje). Efikasnost primenjenih preparata je visoka, a period zaštite zavisi od aktivne materije i koncentracije primene.
Ključne reči: lisni miner citrusa, Phyllocnistis citrella, neonikotinoidi, abamektin, suzbijanje
Naslov: Berba, čuvanje i tehnologija prerade voća
Autori: Dušan Gvozdenović, Ljubo Vračar, Aleksandra Tepić
Preuzmite: PDF
Rezime: U radu su prikazani najnoviji trendovi i tehnologije berbe, čuvanja i prerade voća u svetu i delom kod nas. U okviru prvog dela rada obrađeni su: uvod, berba, tretmani za bolje čuvanje i čuvanje. U okviru drugog dela rada prikazan je program prerade voća u našoj zemlji: voćni koncentrati, voćne kaše, voćni sokovi, kompoti, želirani proizvodi, sušeno i smrznuto voće.
Ključne reči: berba, tretmani za bolje čuvanje i čuvanje, voćni koncentrati, voćne kaše, voćni sokovi, kompoti, želirani proizvodi, sušeno i smrznuto voće
Naslov: Sušenje kajsije novom tehnologijom
Autori: Ljiljana Babić, Mirko Babić, Ivan Pavkov
Preuzmite: PDF
Rezime: U radu je prikazana nova tehnologija koja se sastoji iz kombinovanog osmotskog i konvektivnog sušenja radi dobijanja sušene kajsije. Primarni zadatak u istraživanju je bio prikupljanje podataka o ponašanju voća tokom osmotske dehidracije. U radu su izneseni delimični rezultati, sa posebnim osvrtom na osmotsko sušenje polutki kajsije. Četiri sorte i to Ambrozija, Ananasnii, Novosadska rodna i Kečkemetska ruža su bile predmet istraživanja. Usvojeni uticajni faktori pri osmotskoj dehidraciji su temperatura i koncentracija rastvora. Faktori su testirani na dva nivoa i to temperatura rastvora na 45°C i 55°C, a koncentracija rastvora na 0,70 i 0,85 vrednosti od koncentracije zasićenja šećera na izabranim temperaturama rastvora. Odgovarajuće statističke metode su korišćene radi matematičkog modeliranja rezultata merenja pod kontrolisanim laboratorijskim uslovima.
Ključne reči: kajsija, osmotsko sušenje
Naslov: Karakteristike čačanskih sorti šljive pogodnih za sušenje
Autori: Olga Mitrović, Jelica Gavrilović-Damnjanović, Branko Popović, Miodrag Kandić
Preuzmite: PDF
Rezime: Sušena šljiva je sa aspekta hranljive vrednosti najznačajniji proizvod od šljive. Zbog proširenja asortimana sušene šljive i produženja sezone sušenja u Centru za voćarstvo i vinogradarstvo u Čačku je stvoreno nekoliko sorti šljiva koje se preporučuju za sušenje. Ispitivanjima su obuhvaćene sledeće sorte šljiva: Čačanska rodna, Čačanska lepotica, Valjevka, Mildora (nova sorta, priznata 2004. god.) i Požegača kao standard. Ispitivan je mehanički i hemijski sastav sveže šljive, kao i ponašanje plodova tokom sušenja. Sušenje je obavljeno u eksperimentalnoj sušari za ispitivanje procesa konvektivnog sušenja „Cer“ Čačak.
Ključne reči: čačanske sorte šljiva, mehanički sastav ploda, hemijski sastav ploda, sušena šljiva
Naslov: Karakteristike šljivovica proizvedenih od čačanskih sorata šljiva
Autori: Branko Popović, Ninoslav Nikićević, Jelica Gavrilović-Damnjanović, Olga Mitrović, Dobrivoje Ogašanović
Preuzmite: PDF
Rezime: Na kvalitet šljivovice, njen hemijski sastav i senzorne karakteristike, utiču sorta šljive i tehnološki postupak proizvodnje. Da bismo utvrdili uticaj sorte šljive na kvalitet šljivovice, sve ispitivane sorte (Čačanska lepotica, Čačanska najbolja, Čačanska rodna i Požegača kao standard) prerađene su na isti način u dve varijante (sa košticama i bez koštica). Izvršena je hemijska analiza i senzorna ocena dobijenih sortnih šljivovica. Utvrđeno je da karakteristike šljivovica zavise od sorte šljive i od prisustva ili odsustva koštica u toku prerade.
Ključne reči: šljivovica, čačanske sorte šljive, Požegača, hemijski sastav, senzorne karakteristike
Naslov: Potrošnja toplotne energije i kvalitet sušenja koštičavog voća
Autori: Milovan Živković, Franc Kosi, Rade Radojević, Vaso Komnenić
Preuzmite: PDF
Rezime: Usvršavanje teničko-tehnoloških sistema procesa sušenja koštičavog voća i stalni napredak u toj oblasti ne umajuje aktuelnost problemom. Praktična i teorijska saznanja u vezi sušenja koštičavog voća, poslednjih godina su u dominantnoj meri usmerena na energetski aspekt i kvalitet dobijenih proizvoda. Predmet rada je obuhvatio strujno tehnička merenja tehnoloških parametra relevantnih za potrošnju toplotne energije u procesu sušenje koštičavog voća. Posebno su analizirani temperatura i relativna vlažnost vazduha za sušenje, brzina sušenja kao i specifična potrošnja energije. Kao parametri kvaliteta posmatrani su sadržaj suve materije, ukupan i direktni invert, saharoza i ukupna kiselost. Analiza dobijenih rezultata pokazuje da pored režima sušenja, vrste i načina pripreme materijala, na potrošnju energije presudnu ulogu imaju i tehnički parametri sistema, što se pre svega odnosi na energetski deo sistema.
Ključne reči: sušara, potrošnja energije, šljiva, kajsija, kvalitet plodova