Naslov: Sadašnjost i budućnost voćarstva Srbije i Crne Gore
Autori: Radosav Cerović, Petar D. Mišić, Momčilo Milutinović
Preuzmite: PDF
Rezime: Voćarstvo Srbije i Crne Gore se nalazi pred velikim i ključnim izazovom koji nameće period tranzicije u kojoj se nalazi naša zemlja. Mora se realno sagledati sadašnje stanje proizvođačkih resursa iz primarne proizvodnje i zavisne prerađivačke industrije u svetlu uvođenja budućih standarda i zakonskih regulativa u proizvodnji i plasmanu sadnog materijala, svežeg i zamrznutog voća i gotovih proizvoda. Povećanje i raznovrsnost zahteva našeg i stranog tržišta u pogledu svežeg i prerađenog voća kako po vrstama, sortama, tako i novim finalnim proizvodima praćeno je porastom sve veće konkuretnosti. Ovi faktori su ključni i moraju se obavezno uzeti u obzir pri davanju konačne ocene u praksi o rentabilnosti i perspektivi neke od sadačnje, odnosno buduće proizvodnje u voćarstvu. Na taj način se može ostvariti sveukupan pozitivni ekonomski efekat na sve učesnike na tržištu: proizvođače, kupce i državu. Da bi se ovaj efekat ostvario potrebno je da nauka, struka i država usvoje određene prioritete, mehanizme i mere. U ovom referatu biće detaljno analizirani svi napred navedeni aspekti koji bi trebalo da doprinesu definisanju buduće strategije razvoja voćarstva kao visokoprofitabilne i važne razvojne grane poljoprivrede naše zemlje.
Ključne reči: voćarstvo, kontinentalne voćke, suptropske voćke, konkurentnost, Srbija i Crna Gora
Naslov: Novi izazovi u oplemenjivanju voćaka
Autori: Vladislav Ognjanov, Petar D. Mišić, Dragan Nikolić, Nenad Magazin
Preuzmite: PDF
Rezime: Generalni, najvažniji izazov oplemenjivačkog rada je stvaranje novih sorti koje će prihvatiti tržište i koje donose profit proizvođačima. Selekcioneri su uspešno ispunjavali ove najviše ciljeve do sada i nema sumnje da će nastaviti da to rade i ubuduće. Današnji oplemenjivački programi su interdisciplinarni. Kompleksnost, dinamičan razvoj i interdisciplinarna interakcija zahtevaju nove prilaze, inventivne i dobro obučene kadrove, savremene metode i opremljenost laboratorija. Najvažnije oblasti saradnje predstavljaju baze podataka, genetika, fitopatologija, entomologija, fiziologija, ekologija, molekularna biologija, mehanizacija proizvodnje, kvalitet ploda i senzorsko ocenjivanje. Oplemenjivači moraju biti svesni modernih zahteva tržišta i potrošača. Kompleksnost ciljeva vrlo često vodi ka specijalizaciji pojedinih oplemenjivačkih programa i dinamičkoj interakciji komplementarnih programa. Odnos oplemenjivača prema genetički modifikovanim organizmima ide od negativnog do pozitivnog. Stalan izazov pred naučnim radnicima je spoznaja novih metoda i tehnologija kako bi unapredili efikasnost svojih oplemenjivačkih programa.
Ključne reči: oplemenjivanje voćaka, sadašnjost, budućnost
Naslov: Autohtone sorte jabuka kao donori otpornosti na parazite
Autori: Vladislav Ognjanov
Preuzmite: PDF
Rezime: U kolekcionom zasadu jabuke Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu čuva se preko 130 autohtonih sorti sa područja Balkanskog poluostrva. Neke autohtone sorte imaju visok stepen horizontalne, rasno nespecifične, otpornosti prema prouzrokovačima ekonomski najznačajnijih bolesti čađavoj krastavosti, pepelnici i plamenjači. Najotpornije među njima su Krstovača, Bihorka i Šumatovka. Najbolja opšta kombinaciona svojstva ima sorta Bihorka. U svakoj hibridnoj kombinaciji sa vodećim standardnim sortama dala je selekciju koja je ušla u drugi stepen selekcije. Hibridne kombinacije sa šumatovkom nisu imale potreban nivo genetičke otpornosti. Potomstva Krstovače imaju visok nivo otpornosti, ali većina hibrida ima slab kvalitet ploda i slabu rodnost zbog izraženog oštrog ugla grananja.
Ključne reči: jabuka, selekcija, otpornost na parazite
Naslov: Biološko-pomološke karakteristike hibrida jabuka stubastog tipa rasta
Autori: Vladislav Ognjanov
Preuzmite: PDF
Rezime: Selekcioni ciljevi stvaranja novih sorti jabuka stubastog tipa rasta na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu su stvaranje sorti potpuno crveno obojenog, žutog ili zelenog ploda, različitog vremena sazrevanja, tolerantnih na prouzrokovače ekonomski najvažnijih bolesti i štetočina. Nova generacija hibrida kao što su hibridi NS 21/11 i NS 12/128 odlikuju se poznim vremenom zrenja, vrhunskom atraktivnošću i kvalitetom ploda, sposobnošću čuvanja i do 6 meseci i tolerantnošću na bolesti i štetočine. Najkrupnije plodove ima hibrid NS 11/34 koji sazreva 05. septembra. Svake godine rađa obilno, ali nikada ne prerodi jer sama reguliše optimalno opterećenje junskim opadanjem plodova. Hibridi zelenog ploda su vrlo retki i u oplemenjivačkom radu na ovoj vrsti voćaka u svetu. Najuspešniji hibridi u ovoj grupi su NS 3/193 i NS 4/168, a oba sazrevaju početkom oktobra. Izdvojeno je i više hibrida sa atraktivnim žuto bojenim plodovima, ali većina alternativno rađa. Vreme sazrevanja najčešće je oko 01. septembra.
Ključne reči: jabuka, selekcija, stubast tip rasta
Naslov: Genetički polimorfizam ACC sintaze i ACC oksidaze kod autohtonih sorti jabuke
Autori: Slađana Marić, Radovan Bošković, Žarko Tešović, Milan Lukić
Preuzmite: PDF
Rezime: Opšti trendovi u oplemenjivanju jabuke su traganje za korisnim varijantama agronomski važnih osobina i proširivanje korišćenog genetičkog pula. Navedeni trendovi bazirani su na identifikovanju gena i razumevanju procesa koji su uključeni u ekspresiju značajnih osobina. Dozrevanje ploda jabuke je genetički programiran kompleksan fiziološki proces u kome važnu ulogu ima biljni hormon etilen. Alelni polimorfizam gena koji kodiraju ACC sintazu i ACC oksidazu, enzime na putanji biosinteze etilena, proučavan je kod 24 autohtone sorte jabuke iz kolekcionog zasada Centra za voćarstvo i vinogradarstvo u Čačku i poređen sa trajašnošću njihovih plodova u skladištu. Polimorfizam je detektovan lan~čanom reakcijom polimeraze (PCR metodom) i restrikcionom analizom sa 6 restrikcionih enzima. Identifikovana su dva alela gena koji kodira ACC sintazu (ACS1-1 i ACS1-2) i tri alela gena koji kodira ACC oksidazu (a, b i c).
Ključne reči: jabuka, etilen, ACC sintaza, ACC oksidaza, polimorfizam, dozrevanje plodova
Naslov: Genetički resursi kruške u zapadnoj Srbiji
Autori: Momčilo Milutinović, Rade Miletić, Momir Milutinović, Miodrag Novaković
Preuzmite: PDF
Rezime: U radu su prikazani rezultati ispitivanja iz genotipova kruške (Pyrus communis L.), iz prirodne populacije Sokolskih planina (Zapadne Srbije). Genotipovi se razlikuju u mnogim osobinama (krupnoća plodova, boja pokožice i hemijski sastav plodova, klijavost semena, bujnost sejanaca.
Ključne reči: kruška, genotipovi, prirodna popolacija, plodovi, hemijske osobine, klijavost semena, sejanci
Naslov: Pomoravka - genotip mušmule bez semenki
Autori: Mihailo Nikolić
Preuzmite: PDF
Rezime: U radu je prikazan genotip mu{šmule bez semenki otkriven u Pomoravlju. Iako ima sitne plodove ovaj genotip je interesantan po mnogo čemu: kvalitetan plod pogodan za potrošnju u svežem stanju a posebno za preradu u paste i pire jer nema semenki. Opisane su osobine stabla, zatim pomološke i organoleptičke osobine ploda kao i mogućnosti njegovog korišćenja.
Ključne reči: mušmula, semenke, pomološke osobine ploda
Naslov: Selekcija tipova vinogradske breskve za stonu potrošnju i preradu
Autori: Dragan Nikolić, Vera Rakonjac, Milica Fotirić
Preuzmite: PDF
Rezime: U ovom radu proučavane su važnije biološko-pomološke osobine kod 20 tipova vinogradske breskve, kolekcionisanih na Oglednom dobru „Radmilovac“ Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, kako bi se odabrali nabolji za potrošnju u svežem stanju i preradu. Proučavani tipovi pokazali su veliku varijabilnost u pogledu ispitivanih osobina. Na osnovu mase i atraktivnosti ploda, ukusa i skladnog odnosa šećera i kiselina kao najperspektivniji za potrošnju u svežem stanju mogu se preporučiti tipovi sa oznakama I/1, I/5, II/17, II/19 i XIX/15. Tipovi I/8, I/12, II/8, II/14, XIX/28 i XIX/30 koji imaju visok sadržaj rastvorljivih suvih materija, zadovoljavajući prinos i dobar kvalitet kompota i soka mogu se preporučiti za razne vidove prerade.
Ključne reči: vinogradska breskva, selekcija, stona potrošnja, prerada
Naslov: Proučavanje samooplodnosti sorti kajsije metodom fluorescentne mikroskopije
Autori: Dragan Milatović, Dragan Nikolić
Preuzmite: PDF
Rezime: Metodom fluorescentne mikroskopije ispitivana je samooplodnost kod 25 sorti kajsije. Među proučavanim sortama 16 je bilo autokompatibilnih i kod njih je kod skoro svih tučkova bar jedna polenova cevčica stigla do plodnika. Autoinkompatibilnost je bila izražena kod 9 sorti kod kojih su polenove cevčice zaustavljale rast u stubiću tučka uz formiranje karakterističnih zadebljanja na krajevima.
Ključne reči: kajsija, sorte, fluorescentna mikroskopija, autoinkompatibilnost, rast polenove cevčice
Naslov: NASLEĐIVANJE NEKIH KARAKTERISTIKA F1 HIBRIDNE GENERACIJE DOBIJENE SLOBODNIM OPRAŠIVANJEM SORTE TREŠNJE STELA
Autori: Argir Zhivondov
Preuzmite: PDF
Rezime: Većina novih samooplodnih sorti trešanja u Kanadi, Americi, Italiji i drugim zemljama potiče od sorte Stela. Iz tog razloga, Institut za voćarstvo u Plovdivu, Bugarska, postavio je sebi zadatak da istraži u kojoj su meri samooplodnja, tip krošnje, veličina ploda, oblik i boja, kao i njihova struktura, ukus i vreme zrenja nasledni kod F1 hibridne generacije koja se dobija slobodnim oprašivanjem sorte Stela. Ispitivano je 221 sejanaca, od kojih je za 24 ustanovljeno da su samooplodni. Utvrđeno je da su dominantno nasleđene sledeće karakteristike: tip krošnje (isti kao kod sorte Stela), srcasti oblik ploda, tamna boja pokožice ploda i polučvrsta struktura mesa ploda. Ispostavilo se da je sorta Stela interesantna sa stanovišta oplemenjivanja zbog relativno velike zastupljenosti dobijenih samooplodnih hibrida. Nakon finalne procene hibridne serije, selekcionisano je i umnoženo 7 samooplodnih elitnih sorti koje su ispitivane u Bugarskoj i Francuskoj.
Ključne reči: trešnja, oplemenjivanje, samooplodnost
Naslov: Selekcija oraha i leske u Srbiji tokom poslednje dve decenije
Autori: Milisav Mitrović, Slobodan Cerović, Branka Gološin, Jelena Ninić-Todorović, Rade Miletić
Preuzmite: PDF
Rezime: Osnov uspešnosti u voćarskoj proizvodnji je izbor sotre. Sortiment mnogoih vrsta voćaka je dosta star i sporo se menja. Upravo, takvo stanje je kod oraha gde se zbog dugotrajnog postupka stvaranja sorti čire stare sorte. Klonska selekcija je postupak da se na najbrži način iz prirodne populacije izdvoje selekcije karakterističnih osobina, umnože i uporedo ispituju sa opšte poznatim sortama. U radu su prikazane najkarakterističnije selekcije oraha izdvojene i ispitane u zadnje dve decenije od strane tri naučno istraživačke organizacije: Centar za voćarstvo i vinogradarstvo u Čačku, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i Centar za poljoprivredna i tehnološka istraživanja u Zaječaru. Selekcije će se prikazati preko fenološko-pomoloških osobina uporedo sa sortama Šeinovo i Franket, kao sorte standarda. Izdvojene selekcije su sa različitim vremenom kretanja vegetacije.
Ključne reči: orah, selekcija, fenološke, pomološke osobine
Naslov: Obrazovanje semenih zametaka i nucelarna poliembrionija kod mandarine (Citrus unshiu Marc.)
Autori: Slavojka Malidžan, Momčilo Radulović, Miroslav Čizmović, Biljana Lazović, Tatjana Perović
Preuzmite: PDF
Rezime: U radu je prikazano obrazovanje anatropnih semenih zametaka u lokulama plodnika kod mandarine unshiu, sorte Kawano Wase na području Ulcinja. Proučavanje je obuhvatilo: građu tučka, diferencijaciju semenih zametaka, kao i obrazovanje većeg broja embriona u okviru jednog semenog zametka (poliembrionija). Kod sorte Kawano Wase jedan embrion se razvija iz jajne ćelije embrionove kesice, koja u najvećem broju slučajeva ostaje neoplođena (partenogeneza), dok dodatni embrioni potiču iz somatskih ćelija nucelusa. Zbog izostanka dvojnog oplođenja i neobrazovanja endosperma (hranljivog tkiva), najve}ći broj embriona propada, dolazi do abortiranja semenih zametaka i obrazovanja plodova bez semena (partenokarpija).
Ključne reči: mandarina, tučak, semeni zametak, nucelarna poliembrionija, partenogeneza, partenokarpija
Naslov: Izdvajanje selekcija ranog zrenja iz heterogene klonske sorte mandarine unshiu Kawano Wase
Autori: Slavojka Malidžan, Momčilo Radulović, Biljana Lazović, Miroslav Čizmović, Tatjana Perović, Vesna Ljujić
Preuzmite: PDF
Rezime: U zasadima sorte Kawano Wase starosti 15-20 godina zapažena su pojedinačna stabla koja sazrevaju znatno ranije od matične sorte. Zbog toga je oplemenjivanje usmereno na izdvajanje selekcija koje su ranozrelije od matične sorte, a da su po ostalim osobinama identične matičnoj sorti, ili bolje od nje. Plodovi ranozrelih selekcija postižu veću cenu na tržištu, izbegava se konkurencija uvoza mandarina iz susednih zemalja, a stabla pre ulaze u period zimskog mirovanja. Rezultati istraživanja su pokazali da su selekcije R.H.IV/2 i R.H.VI/4 ranozrelije (sazrevaju prosečno 25. septembra - osamnaest dana ranije od matične sorte), imaju veći prinos po stablu i krupnije plodove. Meso ploda je sočno sa više šećera, manje kiselina, aromatično i odličnog slatkonakiselog ukusa.
Ključne reči: heterogena klonska sorta, ranozrele selekcije, vreme sazrevanja, rodnost, pomološke osobine ploda, hemijske osobine ploda